Set Üstü Ocak Nedir?
Set üstü ocaklardaki derinliğin 60 santimetre olduğunu, ve set üstü ocaklarda bulunan bu derinliğin standart olduğunu belirterek, sizler için gerçekleştirdiğimiz set üstü ocak bilgilerimizi aktarmaya başlayalım. Set üstü ocak çeşitlerini, tüplü, elektrikli, ve doğalgazlı şeklinde sınıflandırmamız olanaklıdır. Doğalgazlı set üstü ocakların, çabuk ısınma, ve soğuma özelliklerinin bulunduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Setüstü ocak çeşitleri arasında yer alan elektrikli set üstü ocakların üse üretiminde, cam ya da seramik kullanımının yaygın olarak gerçekleştirilmesi dolayısı ile temizliklerinin kolay yapılabildiğini belirtmemiz gerekmektedir.
İndüksiyonlu Ocak Nedir?
İndüksiyonlu ocak nedir, ne işe yarar? İndüksiyonlu ocakların özellikleri nelerdir?İndüksiyonlu ocak, üzerine konan tencereyi ısıtır ama elinizi yakmaz. Pişirme işlemi teknik olarak yiyeceğe ısı eklenmesidir. Bunu yapmak için klasik olarak bir ısı kaynağının üzerine tencere, tava gibi bir kap içinde yemek konulur. Isı kaynağı bu kabı ısıtır. Isınan kap, içerisindeki yiyeceğe ısı verir ve böylece yemek pişer.İndüksiyonlu ocaklar, üçüncü nesil mutfak pişirici sistemleridir. Sistem oldukça hızlı çalışır. Bunun sebebi, ocağın kendisinin değil, üzerine konulan kabın ısı kaynağına dönüşmesidir. Yani indüksiyonlu ocağın yüzeyi ısınmaz; üzerlerindeki kap ısınır. Bu sayede ocağın kendisinin elinizi yakma riski yoktur.Basitçe anlatmak gerekirse, indüksiyonlu ocak açık bir devreye benzer. Üzerine doğru kap konulduğunda devre tamamlanır ve kap ısı üretmeye başlar. İndüksiyonlu ocağın seramik yüzeyinin hemen altında bulunan bir elektromıknatıs, manyetik alan üretir. Ocağın üzerine doğru kap konulduğunda, kabın metal gövdesi bu manyetik alandan enerji alarak ısınır. Böylece ısı ocağın yüzeyinde değil; doğrudan üzerindeki kapta üretilmiş olur.Elektronik devrelerle bu manyetizmanın şiddeti artırılıp azaltılabilmektedir. Isı doğrudan kapta oluştuğundan, ısı şiddeti neredeyse anında değiştirilir. Doğalgazlı veya tüp gazlı ocaklarda ısı üretim verimliliği son derece düşüktür. Bunun sebebi hem alevler tarafından üretilen enerjinin büyük bir kısmının ısıtılan kabın yanlarından kaçması, hem de önce kabın sonra da içerisindeki yiyeceğin ısıtılma mecburiyetidir. İndüksiyonlu ocaklarda ısı verimliliği yüzde 84 gibi son derece yüksek bir oranda iken, gazlı ocaklarda yüzde 40 oranındadır. Elektrikli radyan ocaklarda ise ısı üretim verimliliği oranı yüzde 71′dir. İndüksiyonlu ocakların en büyük faydası, sağlanan zaman tasarrufudur. 1 litre suyun kaynama süresi, diğer ocaklara oranla indüksiyonlu ocak ile yaklaşık yarı yarıya düşmektedir. Ocağın üzerine koyduğunuz kabın da ocakla uyumlu olması gerekmektedir. İndüksiyonlu ocak kullanmak istiyorsanız, tencere, tava, demlik ve cezve gibi ocağın üzerine koyduğunuz mutfak gereçlerinizin de indüksiyon özellikli olması gerekir. İndüksiyonlu ocak, yalnızca indüksiyon uyumlu kaplarla kullanılabilmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder