Ocak Temizliği Nasıl Yapılır?
Mutfakta kirlendiğini en çabuk belli eden cihaz ocaklardır. Lekeli ocak mutfağınız ne kadar temiz olursa olsun, görüntü kirliliği yaratır. Yemek pişirirken sıçrama, dökülme, bulaşma sebebiyle ocak üstünde oluşan yağlar, kirler ve yemek artıkları rahatsız edicidir. Üstelik ocağın tüm türlerinde; cam, seramik, gazlı, elektrikli ya da çeşitli renklerde de olsa durum değişmez. Mutfakta ocak temizliği, hijyen sağlamak için yapılması gereken işlerin başında gelir. Kaldı ki ocağa dökülen yemek artıkları, zamanında temizlenmezse kuruyup kalıplaşacaktır. Bu da kirlerin çıkarılmasını zorlu bir hale getirmektedir. İşte bu nedenle düzenli olarak ocak temizliği yaparak lekelerin kalıcı olması önlenebilir.
Tencereden taşan ya da dökülen yemek artıklarına, yemek piştikten sonra hemen müdahale edilmelidir. Ocak temizliğinde kullanacağınız malzemeler kişisel tercihinize bağlı olarak değişebilir. Kimyasal içerikli ürünler, etkili yağ çözücüler, krem temizleyiciler kullanabileceğiniz gibi doğal malzemelerden de yararlanabilirsiniz. Yazımızda her iki malzeme grubuyla yapabileceğiniz ocak temizliğinin püf noktalarından bahsedeceğiz.
Kimyasal Ürünlerle Ocak Temizliği
Ocağınızda kalıplaşmış, zor bir leke yoksa standart işlemler yapmanız yeterlidir. Bulaşık deterjanı ve krem temizleyiciyi ocağın üzerinde geniş bir alana sürünüz. Daha sonra mutfak bezi ile tüm yüzeye eşit miktarda yayınız. Bu şekilde birkaç dakika beklemek yeterli olacaktır. Ardından bezle ocağınızı ovarak siliniz. Eğer ocağınızdaki yağ lekeleri sertleşmişse, yağ çözücü ürünler kullanabilirsiniz. Ocak gözleri de zamanla kararabiliyor. Tercihe göre gözleri, elde krem temizleyicilerle veya bulaşık deterjanıyla ya da bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz.
Ocak demirleri de kirlendiğinde hızla müdahale edilmesi gereken yerlerdir. Isının etkisiyle demirlere yapışan yemek artıkları, yağ, dökülen süt zamanla kalıcı bir hale gelebilir. Lekeler bu seviyeye gelmeden temizlenmelidir; aksi halde çıkarılması oldukça zordur. Ilık suyun içine bulaşık deterjanı ve yağ çözücü ekleyerek karıştırınız ve temiz bir bez yardımıyla demirleri ovarak siliniz. Son aşamada demirleri iyice durulayınız. Eğer kullanma talimatına uygunsa, demirler bulaşık makinesinde de yıkanabilir.
Püf Noktalar:
• Kullandığınız mutfak bezinin ocağınızı çizmemesine özen gösteriniz. Bunun için üretilen kaliteli bezleri kullanınız.
• Ocağınızın kirlerini ovarken çakmaklara temizlik maddelerinin bulaşmamasına dikkat ediniz.
• Ocağın gözlerini yıkadıktan sonra, yerleştirmeden önce tamamen kurumasını bekleyiniz.
• Kimyasal ürünlerle yapılan ocak temizliğinde mutlaka koruyucu eldiven kullanılmalı, mutfak havalandırılmalıdır.
• Ocak temizliğinde aşındırıcı ürünler kullanmaktan kaçınınız.
Doğal Ürünlerle Ocak Temizliği
Kimyasal ürünlerle temizlik yapmanın hem kendimize hem de çevreye nasıl zarar verdiğini artık biliyoruz. Bu noktada çevre dostu temizlik malzemelerini kullanmanın önemi yeniden gündeme geliyor. İçeriğinde etkili formüller olan bütün temizleyiciler maalesef kimyasal içeriklidir. Evinizde bulunan doğal ürünlerle zararsız ve etkili temizlik yöntemleri oluşturmak mümkündür. İhtiyacımız olan doğal ürünler ise başlıca; karbonat ve limondur. Ocağın yüzeyini temizlemek için karbonat, tuz ve suyu karıştırabilir, etkili bir temizlik sağlayabilirsiniz.
Karışımın kıvamı macun kalınlığında olana kadar malzemeleri dengeleyin. Daha sonra ocak yüzeyine bu karışımdan eşit şekilde sürünüz. Bu işlemi geceden yapıp, sabaha kadar bekletmek daha etkili bir sonuç verir. Sabah nemli ve temiz bir bezle silerek, ocağınızın tertemiz olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca 1 limonun suyu ile 2 yemek kaşığı sirkeyi karıştırarak lekelere uyguladığınızda, yanık ya da kurumuş lekeleri çözündürebilirsiniz.
Tam sonuç almak için ardından süngerle ovalayınız. İnatçı lekeler için tavsiye edebileceğimiz bu işlemlerin yanı sıra, günlük temizliğiniz için sadece beyaz sirke kullanabilirsiniz. Ocağınızın parçalarını temizlikten önce, sıcak suyun içinde bekleterek lekelerin yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Cam Seramik Ocak Temizliği
Günümüzde estetik görüntüsü sebebiyle sıklıkla tercih edilen cam seramik ocaklar için marketlerde satılan krem temizleyicilerden yararlanabilirsiniz. Fakat doğal ürünlerle ocak temizliğinizi halletmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin. Öncelikle ocağınızın yüzeyindeki yemek artıklarını ve kalıntıları temizleyiniz.
Daha sonra yüzeye bolca karbonat dökünüz. Ardından nemli bir havlu ya da bezle ocağınızın üzerinizi kaplayınız. Bu şekilde 1 saat bekletmeniz yeterli olacaktır. Sürenin sonunda ılık suya çok az miktar arap sabunu ekleyerek, ocak yüzeyini siliniz ve yumuşak bir süngerle iyice durulayınız. Tüm bu işlemlerin ardından mikro fiber bir bezle ocağınızı kurulamayı unutmayınız.
Püf Noktalar:
• Cam seramik ocaklarda her kullanımdan sonra yüzey, nemli ve temiz bir bezle silinmelidir.
• Leke oluştuğu anda müdahale edilmelidir. Silme işlemi dairesel hareketlerle yapılırsa, iz bırakmaz.
• Seramik ocağınız henüz sıcakken asla soğuk su temas ettirmeyiniz.
• Tencere, tava ve çaydanlık kullanırken ocağın üzerinden sürükleyerek değil, kaldırarak alınız.
İndüksiyonlu Ocak Temizliği
İndüksiyonlu ocak temizliğine başlamadan önce, ocağın tamamen soğuduğundan emin olmalısınız. Yağ çözücü spreyler ve bulaşık deterjanıyla etkili temizlik sağlanabilir. Fakat dilerseniz doğal malzemelerle de indüksiyonlu ocağınızı temizleyebilirsiniz. Yemek artıklarını aldıktan sonra, yüzeye sirkeli su püskürtünüz. 15-20 dakika bekleyip nemli bir bezle siliniz. Arap sabunu karıştırdığınız ılık su ile yüzeyi silmek de bir başka yöntem olarak kullanılabilir. İşleminiz bittikten sonra ocağınızı iyice durulayıp, kurulamayı unutmayınız.
Elektrikli Ocak Temizliği
Yukarıda yazdığımız yöntemlerin hepsi elektrikli ocaklar için de geçerlidir. Ancak dikkat edilmesi gereken, elektrikli ocaklara asla su kaçırılmaması gerekliliğidir. Nemli bir bez kullanarak temizleme işlemlerini yapmak yeterli olacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder