26 Eylül 2017 Salı

Klima Arızaları


Klimaların Kaliteli Isıtma Ve Soğutma Yapmamaları Sorunu

Ortak olarak kullanılan mağaza, ofis, banka vb. yerlerde artık bir zorunluluk seviyesine ulaşmış cihazlar olan klimaların sağlıklı şekilde çalışabilmeleri için kurallara uygun kullanılması gerekir. Bunun yanında düzgün şekilde kullanılsalar dahi bazı problemler ortaya çıkartabilirler. Ortaya çıkabilecek problemlerden başlıcası olarak kaliteli şekilde ısıtma veya soğutma yapamaması gösterilebilir. Buna göre klimanız iyi ısıtmıyor veya iyi soğutmuyorsa kumanda konumlarına ilk önce bakmanız gerekiyor. Öncelikle konumun doğruluğu kontrol edilir. Elektrik gelip gelmediği kontrol edilir. Geliyorsa elektrik var demektir, eğer farklı renkte ışık yanıyorsa bunu not almalıyız.
Servisi çağırmadan önce sorunu daha iyi belirlemek için ön kapağını açarız ve filtreleri temizleriz ya da yenisi ile değiştiririz çünkü tıkanmış filtreler soğutmaya engel olmaktadırlar. Gaz kaçağı durumunda ya da borularda çatlak var ise soğutma yapılmaz. Arızalar hemen giderilmelidir.

KLİMA NEDEN KOKU YAPAR?

Klimalar iç ünite evap ya da serpantin adı verilen alüminyum metal kısımdan oluşur. Soğutma sırasında içinde su biriktirir ve iç ünite fanı ıslanır. Bu duruma çare bulmak mümkün değildir. Klima çalışma sırasında ev ya da iş yerlerindeki tozları kaldırıp soğutma emişi yaptığı esnada serpantin ve fana yapıştırır. Bu nedenle de kısa sürede küflenme durumları ortaya çıkar. Küf bir bakteri olduğundan haliyle kötü kokular yayar ve klima kötü koku yayarak çalışma yapar.

Evaporatör klima içinde önemli bir göreve sahip parçadır. Havayı düzgün bir şekilde arındırır ve ortam koşullarına uygun hale getirir. Normal çalışma süreci içerisinde hava içinde mevcut olan; sigara dumanı, tozlar, zehirli maddeler evaporatörün içinde nemin de yardımı ile kalır. Evaporatör bir nevi hava girişi olduğu için hava içinde bulunan mikroorganizmalar evaporatör kanatçıklarına yerleşir. Evaporatör kanatçıklarına yerleşen bu mikroorganizmalar zamanla koku oluşumuna neden olur. Evaporatörün bu şekilde kirlenmesi ve bazı mikroorganizmaları barındırması beklenen sonucu da etkiletebilmektedir.

Klimanın Koku Yapmasına Engel Olmak İçin Yapılacaklar;

  1. Önerilen konfor derecesi altında çalıştırmayın: Özellikle de İnverter sistem klimalarda bu durumu önemseyin. Ekiplerin önerdiği sıcaklık derecesi ne ise veya kullanım kılavuzunda yazan ideal konfor sıcaklık derecesi ne ise klimanızı o derecelerde çalıştırın. Derecenin altına düşürmeyin. Tabi bu sıcaklık ayarını mevcut ilin sıcaklık derecesine ve ortam nemine göre ayarlamanızı tavsiye ediyoruz. Nasıl ki buzdolabına konulan yiyecekler buzdolabı ayarı düşük olunca çok çabuk bozulup küflenir, koku yapar ise klima da aynı şekildedir. Ayarı ideal konumda tutmaya çalışırsanız klima kokusuna karşı önlem almış olursunuz. Klima her şekilde ilk çalıştırmada koku yapar fakat bir süre sonrasında koku gider.
  2. Klima filtresini düzenli olarak temizleyin: Klimalarımızı özellikle de yaz aylarında daha sık serinlemek amacı ile kullanırız. Nemli günlerde vazgeçilmez cihazlarımız arasında ilk sırada yerini alır. Yaz aylarında bu kadar sık kullanıyorsak eğer filtresini de sıklıkla temizlememiz gerekir. Uzun süre kullanımda filtre tıkanabilmekte ve ortama hoş olmayan kokular dağılabilmektedir. Bu gibi durumlar sebebi ile de önerilen klima filtresinin 7 günde bir veya kullanıma bağlı olarak 15 günde bir temizlenmesidir. İşlemi kullanıcı olarak sizler de yapabilir veya bu uygulama için uzman yardımı alabilirsiniz.
Klimanıza düzenli bakım yaptırın: Klimaları hem yazın hem de kışın kullanırız. Yaz aylarında en önemli serinleticimizdir, kış aylarında da odamızı ısıtabiliriz. Klimalar bu sebeple yılda iki kez bakıma ihtiyaç duyar. Klimalarımızın bu ihtiyacını karşılamak da bizlere düşen görevdir. Klimanın koku yapmasının önüne tamamen geçilemese de önlem alınabilir veya kokusu azaltılabilir. Bunun için de bakımlar şarttır. Özellikle de uzun süre kullanılmamış ve uzun süre sonrasında kullanılacak olan klimaların çalıştırılmadan önce bakımlarını yaptırmak şarttır. Koku yapma gibi durumlara engel olmak adına da kullanıcı olarak klimanızın bakımını ihmal etmeyin diyoruz. Yılda iki kez mutlaka uzman ekiplerden yardım alarak klimanızın temizliğini yaptırın.

KLİMA UZAKTAN KUMANDA İLE ÇALIŞMIYOR.

Klima kumandası bazen teknik bazende basit sebeplerle çalışmayabilir. Alttaki basit ipuçlarını denedikten sonra yine de çalışmamakta ısrarlıysa artık servisle görüşebilirsiniz.
·         İlk olarak klimanızın kumandasındaki pilleri yenisiyle değiştirin. Pillerin bitik olup olmadığı şu kısa testle görebilirsiniz. Cep telefonunuzun kamerasını açın ve kumandanın gözünü kameranıza tutarak tuşlara basın. Kumanda pili tamamen bitmişse kamera ekranınızda ışık belirmeyecektir. Değiştirebilirsiniz.
·         Klimanın elektriğini kontrol edin. Varsa fiş yada şalterlerine bakın.
·         Kumandanız da eğer kilitleme (lock) özelliği varsa kapalı olduğundan emin olun.
·         Eğer buraya kadar her şey normalse klimanızın elektriğini bir şekilde kesip 1-2 dk bekleyin. Tekrar elektrik verin ve klimayı kendi üzerindeki güç düğmesiyle çalıştırın. Bu tuş genelde klimanın ön yada yan panelinde dışta, bazı modellerde ise ön açılır panelin altında dokunmatik bir tuş olarak vardır. Buradan çalıştırdığınızda kumandanızın çalışması gerekiyor. Bazen kumanda ve klima arası bağlantı kesilip kilitli kalabiliyor.
Eğer bu basit ipuçları işinize yaramadıysa arıza olabilir ve servisle görüşmeniz gerekiyor.

KLİMA SU DAMLATIYOR ?

Klimanız drenaj borusundan su damlatıyor ise bu durum normaldir. Suyun atılabilmesi için (drenaj motoru olmayan modellerde – genelde ev tipi klimalarda drenaj motoru yoktur-) drenaj borusunun eğimli olması ve boşluğa akması gerekmektedir.  İç ünitenin kenarlarından klima su akıtıyor ise yapmanız gerekenler;
·         Su gideri tıkanmış veya kambur yapmış olabilir. Eğer su bir kapta toplanıyorsa; kabı boşaltın ve drenaj borusun ucu suya girmemesine dikkat ediniz.
·         Gaz değeri fazla ya da gaz değeri az ise gazı dengelemeniz gerekir.
·         İç ünite dengede değilse su akıtabilir, dengelemeniz gerekebilir.
·         Drenaj hortumu delikse, hortum değiştirilmelidir.
·         İç ünite su tası tıkalıysa, iç ünite su tası delikse,
·         İç ünite plastik gövdesi çatlaksa, yenisi ile değiştirilmeli.
·         Drenaj hortumu aşağı doğru meyilli değilse
·         İç ünite fanı çalışmıyorsa, iç ünitesi buzlanma yaptıysa
·         Toz filtreleri tıkanmış olabilir, toz filtrelerini yıkayın.
·          İç ünite petekleri (Kondansör)  kirlenmiş olabilir özel kimyasalları ile bakımı gerekir.

KLİMA ÇOK GÜRÜLTÜLÜ ÇALIŞIYOR.

Klimamız çalışıyorken çok gürültü yapıyor ise ilk olarak sesi dinlememiz gerekir. Eğer ki oda içerisinde bulunan iç  üniteden ses geliyorsa bunun sebebi klimanın yaydığı titreşimin plastik üzerinde ki sarsıntı etkisi olabilir. Klima temizleme esnasında ön kapağının tam oturmaması, bilinçsizce açılırken verilen hasar veya çatlaklar klimanın gürültü yapmasına neden olabilir.

Klimanın sesini azaltmak için neler yapılabilir?

Klima çalışıyorken dış kapak iki elinizle kenarlarından hafifçe bastırın. Eğer ses kesiliyor ise dış kapağı tutan tırnaklardan birkaçı kırılmış olabilir. Kırılan tırnakların yerine şeffaf bant ile sıkıca tutturulup, ses seviyesinin azalması sağlanabilir. Klimanın çerçeve kısmından oynaması sonucu ses yapıyor ise klimanın altına bir kağıt parçası konulup sesin kesilmesi için bu yöntem uygulanabilir.

Bu uygulamalar sonucunda ses seviyesinde bir azalma sağlanamıyorsa servis çağrılarak gerekli sorun iletilmelidir.Gürültü sorunu eğer ki dış üniteden kaynaklı ise yapılabilecek herhangi bir çözüm yolu bulunmamaktadır. Dış ünite kaynaklı ses sorunlarında servis bakımı gerekmektedir.

Klima sadece soğutuyor veya ısıtıyor

Cihazın sürekli olarak yalnızca ısıtma veya  soğutma yapmasının 4  sebebi vardır:
1.     İç ünite kartı arızalıdır.
2.     İç-dış üniteler arası kablo bağlantılarında kopma veya hata vardır.
3.     Dört yollu vana bobini arızalıdır.
4.     Dört yollu vana arızalıdır.



0 yorum:

Yorum Gönder