28 Eylül 2017 Perşembe

27 Eylül 2017 Çarşamba

Set Üstü Ocak Nedir Nasıl Çalışır ?

Set Üstü Ocak Nedir?

Set üstü ocaklardaki derinliğin 60 santimetre olduğunu, ve set üstü ocaklarda bulunan bu derinliğin standart olduğunu belirterek, sizler için gerçekleştirdiğimiz set üstü ocak bilgilerimizi aktarmaya başlayalım. Set üstü ocak çeşitlerini, tüplü, elektrikli, ve doğalgazlı şeklinde sınıflandırmamız olanaklıdır. Doğalgazlı set üstü ocakların, çabuk ısınma, ve soğuma özelliklerinin bulunduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Setüstü ocak çeşitleri arasında yer alan elektrikli set üstü ocakların üse üretiminde, cam ya da seramik kullanımının yaygın olarak gerçekleştirilmesi dolayısı ile temizliklerinin kolay yapılabildiğini belirtmemiz gerekmektedir.

İndüksiyonlu Ocak Nedir?

İndüksiyonlu ocak nedir, ne işe yarar? İndüksiyonlu ocakların özellikleri nelerdir?İndüksiyonlu ocak, üzerine konan tencereyi ısıtır ama elinizi yakmaz. Pişirme işlemi teknik olarak yiyeceğe ısı eklenmesidir. Bunu yapmak için klasik olarak bir ısı kaynağının üzerine tencere, tava gibi bir kap içinde yemek konulur. Isı kaynağı bu kabı ısıtır. Isınan kap, içerisindeki yiyeceğe ısı verir ve böylece yemek pişer.İndüksiyonlu ocaklar, üçüncü nesil mutfak pişirici sistemleridir. Sistem oldukça hızlı çalışır. Bunun sebebi, ocağın kendisinin değil, üzerine konulan kabın ısı kaynağına dönüşmesidir. Yani indüksiyonlu ocağın yüzeyi ısınmaz; üzerlerindeki kap ısınır. Bu sayede ocağın kendisinin elinizi yakma riski yoktur.Basitçe anlatmak gerekirse, indüksiyonlu ocak açık bir devreye benzer. Üzerine doğru kap konulduğunda devre tamamlanır ve kap ısı üretmeye başlar. İndüksiyonlu ocağın seramik yüzeyinin hemen altında bulunan bir elektromıknatıs, manyetik alan üretir. Ocağın üzerine doğru kap konulduğunda, kabın metal gövdesi bu manyetik alandan enerji alarak ısınır. Böylece ısı ocağın yüzeyinde değil; doğrudan üzerindeki kapta üretilmiş olur.Elektronik devrelerle bu manyetizmanın şiddeti artırılıp azaltılabilmektedir. Isı doğrudan kapta oluştuğundan, ısı şiddeti neredeyse anında değiştirilir. Doğalgazlı veya tüp gazlı ocaklarda ısı üretim verimliliği son derece düşüktür. Bunun sebebi hem alevler tarafından üretilen enerjinin büyük bir kısmının ısıtılan kabın yanlarından kaçması, hem de önce kabın sonra da içerisindeki yiyeceğin ısıtılma mecburiyetidir. İndüksiyonlu ocaklarda ısı verimliliği yüzde 84 gibi son derece yüksek bir oranda iken, gazlı ocaklarda yüzde 40 oranındadır. Elektrikli radyan ocaklarda ise ısı üretim verimliliği oranı yüzde 71′dir. İndüksiyonlu ocakların en büyük faydası, sağlanan zaman tasarrufudur. 1 litre suyun kaynama süresi, diğer ocaklara oranla indüksiyonlu ocak ile yaklaşık yarı yarıya düşmektedir. Ocağın üzerine koyduğunuz kabın da ocakla uyumlu olması gerekmektedir. İndüksiyonlu ocak kullanmak istiyorsanız, tencere, tava, demlik ve cezve gibi ocağın üzerine koyduğunuz mutfak gereçlerinizin de indüksiyon özellikli olması gerekir. İndüksiyonlu ocak, yalnızca indüksiyon uyumlu kaplarla kullanılabilmektedir.

26 Eylül 2017 Salı

Buzdolabı Nedir ve Nasıl Çalşır?


Buzdolabı Nedir?


Ticari amaçlı ilk soğutma işleminin 1856’da buhar sıkıştırma makinesi yardımıyla ürettiği buzları satmaya başlayan ABD’li işadamı Alexander C. Twinning tarafından gerçekleştirildiği sanılmaktadır. Birkaç yıl sonra Avustralyalı James Harrison ilk buhar sıkıştırmalı soğutma makinelerini yaptı. Fransız Ferdinand Carré 1959’da biraz daha karmaşık bir sistem geliştirdi. Carré’nin aygıtında buhar sıkıştırmalı makinelerde soğutucu gaz olarak kullanılan havanın yerine hızla genleşen amonyak kullanılıyordu. Carré’nin soğutucuları kısa sürede tutuldu ve bu teknik ufak değişikliklerle günümüze kadar geldi.

Buzdolabı Nasıl Çalışır?

Hemen hemen her evde bulunan vazgaçilmez ev aletlerinden biridir buzdolapları. Evimizde bulunan buzdolapları belirli aralıklarda çalışır ve içindeki yiyecekleri soğuk tutar. Modern yaşamın bir parçası olan buzdolapları hayatımızı değiştiren, kolaylaştıran icatlardan birisidir. Buzdolaplarının çalışmasının temeli bir sıvının buharlaşması için ısı almasına dayanır. Bu yazıda buzdolaplarının bu basit işlemi nasıl yaptığını anlatmaya çalışacağız. Yaz aylarında güneşin altında kavrulurken vücudumuza serinlemek için su serperiz. Serptiğimiz suyla vücudumuzun serinlediğini hissederiz. Bunun temel nedeni suyun buharlaşması için vücut ısımızı kullanması, yani buharlaşması için gerekli ısıyı vücudumuzdan alıp bizi serinletmesidir. Kolonya sürdüğümüzde ise daha çok serinlediğimizi hissederiz. Bunun nedeni kolonyanın buharlaşma sıcaklığının daha düşük olmasıdır. Buz dolaplarında kullanılan sıvıların buharlaşma sıcaklıkları da çok düşüktür, bu nedenle bu sıvılar buzdolabının içinde dondurucu soğukların oluşmasını sağlarlar. Buz dolabında kullanılan soğutucu sıvıyı cildinize temas ettirmeniz durumunda cildinizin donduğunu görürsünüz. Buz dolapları aşağıda belirtilen beş temel parçadan oluşurlar.Kompresör: Isı taşıma boruları: Kıvrımlı veya sarmal boru grubu. (dış ünitede) Isı taşıma boruları: Kıvrımlı veya sarmal boru grubu. (iç ünitede) Soğutucu: Buzdolabının içinde soğukluk oluşturmak için buharlaşan akışkan. Bir çok endüstriyel uygulamada soğutucu olarak -27 C’de buharlaşan saf amonyak kullanılır.Yukarıda belirtilen parçalar aşağıdaki gibi çalışarak buzdolabındaki soğutmayı gerçekleştirir. Kompresör soğutucu gazı sıkıştırır. Böylece soğutucunun basıncı ve sıcaklığı yükselir ve buzdolabının dışındaki ısı taşıma boruları sıkıştırmanın verdiği sıcaklığı dışarıya vermeye yardımcı olur. Serinleyen soğutucu yoğunlaşarak sıvı hale gelir v genleşme vanasından akar. Genleşme vanasından yüksek basınçlı alandan düşük basınçlı alana akan sıvı soğutucu genleşir ve buharlaşır. Buharlaşma esnasında buzdolabının içindeki ısıyı alarak buzdolabının içini soğutur. Buzdolabının içindeki ısı taşıma borularının içinden geçen soğutucu ısıyı emerek dolabı soğutur ve gaz kompresöre geri döner. Bu döngü böylece sürerek buz dolabının çalışması sağlanır. Buz dolapları gibi soğutma ve ısıtma işlevi olan klimalar da aynı şekilde çalışırlar.

Kombi Bakımı


Kombi Bakımları Ne Sıklık İle Yapılmalı?


Kombiler gündelik hayatta Isınma, sıcak su ve mutfak ihtiyaçlarımızı karşılayan çok önemli cihazlardır. Yani hayatımızı kolaylaştırmada büyük öneme sahip evimizin bir parçasıdırlar.
Her yıl en azından bir kere, sonbahar ya da yaz ayları başında kombinizi kombi servisi tarafından bakım yaptırabilirsiniz. Kombi bakımında 6 aylık periyodik bakımlar önemle tavsiye edilmektedir.
Periyodik bir şekilde bakımı yapılan kombilerin, yıl boyunca kullanım süreleri uzamakta ve daha fazla verim sağlamaktadır.
Kombinizin bakımını yaptırmak üzere evinize çağıracağınız kombi servisi hizmeti veren personelin  yetki belgesi olması önemlidir. Kişinin mesleki eğitimi, mesleki bilgi ve beceriye sahip olması gerekmektedir. Aksi halde kombinize müdahale etmelerine izin vermemeniz önerilir.

Periyodik Kombi Bakımı Yapılırken Olması Gerekenler Nelerdir?


·         Kombi su sızdırıyor mu, kontrol edilir.
·         Kombi kirli mi, kontrol edilir ve temizliği yapılır.
·         Gaz kesme fonksiyonu kontrol edilir.
·         Bacalı cihazlarda baca çekiyor mu, kontrol edilir.
·         baca sensöru fonksiyonu testi yapılır.
·         Gaz ayarları kontrol edilir.
·         Brülör ve yanma kontrolü yapılır.
·         Isınma ve sıcak su üretme fonksiyonlarının kontrolleri yapılır.
·         Birinci ısı eşanjörü kontrol edilir.
·         Kombinin elektronik aksamı kontrol edilir.
·         Filtre temizliği yapılır.
·         Su debisi ayarları kontrol edilir.

Kombilerinizin periyodik bakımlarını kesinlikle aksatmayınız. Kombinizi tamamen kaybedebilir ve yenilemek zorunda kalabilirsiniz. Kombi bakımları periyodik olarak yapıldığında kombinizi uzun yıllar kullanabilirsiniz.

Klima Arızaları


Klimaların Kaliteli Isıtma Ve Soğutma Yapmamaları Sorunu

Ortak olarak kullanılan mağaza, ofis, banka vb. yerlerde artık bir zorunluluk seviyesine ulaşmış cihazlar olan klimaların sağlıklı şekilde çalışabilmeleri için kurallara uygun kullanılması gerekir. Bunun yanında düzgün şekilde kullanılsalar dahi bazı problemler ortaya çıkartabilirler. Ortaya çıkabilecek problemlerden başlıcası olarak kaliteli şekilde ısıtma veya soğutma yapamaması gösterilebilir. Buna göre klimanız iyi ısıtmıyor veya iyi soğutmuyorsa kumanda konumlarına ilk önce bakmanız gerekiyor. Öncelikle konumun doğruluğu kontrol edilir. Elektrik gelip gelmediği kontrol edilir. Geliyorsa elektrik var demektir, eğer farklı renkte ışık yanıyorsa bunu not almalıyız.
Servisi çağırmadan önce sorunu daha iyi belirlemek için ön kapağını açarız ve filtreleri temizleriz ya da yenisi ile değiştiririz çünkü tıkanmış filtreler soğutmaya engel olmaktadırlar. Gaz kaçağı durumunda ya da borularda çatlak var ise soğutma yapılmaz. Arızalar hemen giderilmelidir.

KLİMA NEDEN KOKU YAPAR?

Klimalar iç ünite evap ya da serpantin adı verilen alüminyum metal kısımdan oluşur. Soğutma sırasında içinde su biriktirir ve iç ünite fanı ıslanır. Bu duruma çare bulmak mümkün değildir. Klima çalışma sırasında ev ya da iş yerlerindeki tozları kaldırıp soğutma emişi yaptığı esnada serpantin ve fana yapıştırır. Bu nedenle de kısa sürede küflenme durumları ortaya çıkar. Küf bir bakteri olduğundan haliyle kötü kokular yayar ve klima kötü koku yayarak çalışma yapar.

Evaporatör klima içinde önemli bir göreve sahip parçadır. Havayı düzgün bir şekilde arındırır ve ortam koşullarına uygun hale getirir. Normal çalışma süreci içerisinde hava içinde mevcut olan; sigara dumanı, tozlar, zehirli maddeler evaporatörün içinde nemin de yardımı ile kalır. Evaporatör bir nevi hava girişi olduğu için hava içinde bulunan mikroorganizmalar evaporatör kanatçıklarına yerleşir. Evaporatör kanatçıklarına yerleşen bu mikroorganizmalar zamanla koku oluşumuna neden olur. Evaporatörün bu şekilde kirlenmesi ve bazı mikroorganizmaları barındırması beklenen sonucu da etkiletebilmektedir.

Klimanın Koku Yapmasına Engel Olmak İçin Yapılacaklar;

  1. Önerilen konfor derecesi altında çalıştırmayın: Özellikle de İnverter sistem klimalarda bu durumu önemseyin. Ekiplerin önerdiği sıcaklık derecesi ne ise veya kullanım kılavuzunda yazan ideal konfor sıcaklık derecesi ne ise klimanızı o derecelerde çalıştırın. Derecenin altına düşürmeyin. Tabi bu sıcaklık ayarını mevcut ilin sıcaklık derecesine ve ortam nemine göre ayarlamanızı tavsiye ediyoruz. Nasıl ki buzdolabına konulan yiyecekler buzdolabı ayarı düşük olunca çok çabuk bozulup küflenir, koku yapar ise klima da aynı şekildedir. Ayarı ideal konumda tutmaya çalışırsanız klima kokusuna karşı önlem almış olursunuz. Klima her şekilde ilk çalıştırmada koku yapar fakat bir süre sonrasında koku gider.
  2. Klima filtresini düzenli olarak temizleyin: Klimalarımızı özellikle de yaz aylarında daha sık serinlemek amacı ile kullanırız. Nemli günlerde vazgeçilmez cihazlarımız arasında ilk sırada yerini alır. Yaz aylarında bu kadar sık kullanıyorsak eğer filtresini de sıklıkla temizlememiz gerekir. Uzun süre kullanımda filtre tıkanabilmekte ve ortama hoş olmayan kokular dağılabilmektedir. Bu gibi durumlar sebebi ile de önerilen klima filtresinin 7 günde bir veya kullanıma bağlı olarak 15 günde bir temizlenmesidir. İşlemi kullanıcı olarak sizler de yapabilir veya bu uygulama için uzman yardımı alabilirsiniz.
Klimanıza düzenli bakım yaptırın: Klimaları hem yazın hem de kışın kullanırız. Yaz aylarında en önemli serinleticimizdir, kış aylarında da odamızı ısıtabiliriz. Klimalar bu sebeple yılda iki kez bakıma ihtiyaç duyar. Klimalarımızın bu ihtiyacını karşılamak da bizlere düşen görevdir. Klimanın koku yapmasının önüne tamamen geçilemese de önlem alınabilir veya kokusu azaltılabilir. Bunun için de bakımlar şarttır. Özellikle de uzun süre kullanılmamış ve uzun süre sonrasında kullanılacak olan klimaların çalıştırılmadan önce bakımlarını yaptırmak şarttır. Koku yapma gibi durumlara engel olmak adına da kullanıcı olarak klimanızın bakımını ihmal etmeyin diyoruz. Yılda iki kez mutlaka uzman ekiplerden yardım alarak klimanızın temizliğini yaptırın.

KLİMA UZAKTAN KUMANDA İLE ÇALIŞMIYOR.

Klima kumandası bazen teknik bazende basit sebeplerle çalışmayabilir. Alttaki basit ipuçlarını denedikten sonra yine de çalışmamakta ısrarlıysa artık servisle görüşebilirsiniz.
·         İlk olarak klimanızın kumandasındaki pilleri yenisiyle değiştirin. Pillerin bitik olup olmadığı şu kısa testle görebilirsiniz. Cep telefonunuzun kamerasını açın ve kumandanın gözünü kameranıza tutarak tuşlara basın. Kumanda pili tamamen bitmişse kamera ekranınızda ışık belirmeyecektir. Değiştirebilirsiniz.
·         Klimanın elektriğini kontrol edin. Varsa fiş yada şalterlerine bakın.
·         Kumandanız da eğer kilitleme (lock) özelliği varsa kapalı olduğundan emin olun.
·         Eğer buraya kadar her şey normalse klimanızın elektriğini bir şekilde kesip 1-2 dk bekleyin. Tekrar elektrik verin ve klimayı kendi üzerindeki güç düğmesiyle çalıştırın. Bu tuş genelde klimanın ön yada yan panelinde dışta, bazı modellerde ise ön açılır panelin altında dokunmatik bir tuş olarak vardır. Buradan çalıştırdığınızda kumandanızın çalışması gerekiyor. Bazen kumanda ve klima arası bağlantı kesilip kilitli kalabiliyor.
Eğer bu basit ipuçları işinize yaramadıysa arıza olabilir ve servisle görüşmeniz gerekiyor.

KLİMA SU DAMLATIYOR ?

Klimanız drenaj borusundan su damlatıyor ise bu durum normaldir. Suyun atılabilmesi için (drenaj motoru olmayan modellerde – genelde ev tipi klimalarda drenaj motoru yoktur-) drenaj borusunun eğimli olması ve boşluğa akması gerekmektedir.  İç ünitenin kenarlarından klima su akıtıyor ise yapmanız gerekenler;
·         Su gideri tıkanmış veya kambur yapmış olabilir. Eğer su bir kapta toplanıyorsa; kabı boşaltın ve drenaj borusun ucu suya girmemesine dikkat ediniz.
·         Gaz değeri fazla ya da gaz değeri az ise gazı dengelemeniz gerekir.
·         İç ünite dengede değilse su akıtabilir, dengelemeniz gerekebilir.
·         Drenaj hortumu delikse, hortum değiştirilmelidir.
·         İç ünite su tası tıkalıysa, iç ünite su tası delikse,
·         İç ünite plastik gövdesi çatlaksa, yenisi ile değiştirilmeli.
·         Drenaj hortumu aşağı doğru meyilli değilse
·         İç ünite fanı çalışmıyorsa, iç ünitesi buzlanma yaptıysa
·         Toz filtreleri tıkanmış olabilir, toz filtrelerini yıkayın.
·          İç ünite petekleri (Kondansör)  kirlenmiş olabilir özel kimyasalları ile bakımı gerekir.

KLİMA ÇOK GÜRÜLTÜLÜ ÇALIŞIYOR.

Klimamız çalışıyorken çok gürültü yapıyor ise ilk olarak sesi dinlememiz gerekir. Eğer ki oda içerisinde bulunan iç  üniteden ses geliyorsa bunun sebebi klimanın yaydığı titreşimin plastik üzerinde ki sarsıntı etkisi olabilir. Klima temizleme esnasında ön kapağının tam oturmaması, bilinçsizce açılırken verilen hasar veya çatlaklar klimanın gürültü yapmasına neden olabilir.

Klimanın sesini azaltmak için neler yapılabilir?

Klima çalışıyorken dış kapak iki elinizle kenarlarından hafifçe bastırın. Eğer ses kesiliyor ise dış kapağı tutan tırnaklardan birkaçı kırılmış olabilir. Kırılan tırnakların yerine şeffaf bant ile sıkıca tutturulup, ses seviyesinin azalması sağlanabilir. Klimanın çerçeve kısmından oynaması sonucu ses yapıyor ise klimanın altına bir kağıt parçası konulup sesin kesilmesi için bu yöntem uygulanabilir.

Bu uygulamalar sonucunda ses seviyesinde bir azalma sağlanamıyorsa servis çağrılarak gerekli sorun iletilmelidir.Gürültü sorunu eğer ki dış üniteden kaynaklı ise yapılabilecek herhangi bir çözüm yolu bulunmamaktadır. Dış ünite kaynaklı ses sorunlarında servis bakımı gerekmektedir.

Klima sadece soğutuyor veya ısıtıyor

Cihazın sürekli olarak yalnızca ısıtma veya  soğutma yapmasının 4  sebebi vardır:
1.     İç ünite kartı arızalıdır.
2.     İç-dış üniteler arası kablo bağlantılarında kopma veya hata vardır.
3.     Dört yollu vana bobini arızalıdır.
4.     Dört yollu vana arızalıdır.



Çamaşır Makinası Nedir Nasıl Çalışır ?

Çamaşır Makinesi Nedir Nasıl Çalışır ?


Çamaşır Makinesi Nedir?

Çamaşır makinesi çamaşırları yıkayan alettir. Çamaşır makinesinin 100 yılı aşkın bir geçmişi vardır. 1908 yılında Alva John Fisher tarafından icat edilen çamaşır makinesi o günlerde yatay bir tambur içerisine su ve çamaşırlar konuluyor, tambur hızlıca çevriliyor ve çamaşırları bu şekilde yıkıyordu. Günümüzdeki çamaşır makineleri ise oldukça teknolojik ve akıllıca hareket eden yeniliklerle donatılmıştır. Çamaşır makineleri aslında göründüğünden daha fazla iş yapar.

Çamaşır Makinesi Nasıl Çalışır?

Çamaşırlar delikli tamburun içerisine koyulur ve gerekli program ayarları yapıldıktan sonra çamaşırlar temizlik yoluna girmiş olur. Çamaşır makinesinin kapağını kapattığımızda enerji buradan su seviyesi anahtarının kapalı kontağından geçerek, su giriş ventil bobinlerini enerjileyerek suyun musluktan içeri girmesini sağlar. Su deterjan kutusundan deterjanı alarak kazana dolmaya başlar. Su, su seviye anahtarının kontrolünde dolar. Yeterli suya ulaşıldıktan sonra su seviye anahtarının kapalı kontağı açılarak su giriş ventillerinin enerjisini keser ve makinenin su alması durur.

Enerji, su seviye anahtarından program aygıtı üzerinden hız kontrol ünitesi ve yıkama motoruna gelir. Yıkama motoru çalışır. Kayış- kasnak tertibatı ile motor tamburu döndürür. Çamaşırlar yıkanmaya başlar. Enerji diğer taraftan rezistansa gelerek su ısınmaya başlar. Su istenen derecede ısındığında termostat ısıtıcının enerjisini keser.Yıkama işlemi bittikten sonra durulanma aşamasına gelinir. Program cihazı pompa motoruna enerji gönderir. Pompa motoru kirli suyu dışarı atar ve tambur içerisindeki kirli su boşaltılınca içerisi temiz su ile doldurulur. Tamburun hareketleri çamaşırlardaki sabunu atar.Peki işlemler bitti mi? Hayır. Gerçek şu ki çamaşır makineleri bundan daha fazla yapar. Kıyafetler yıkama esnasında kendi ağırlıkların yaklaşık 3-4 kat daha fazla suyu emdiği için çamaşır makinelerinin önemli bir işi de kurutmaktır. Peki nasıl kuruturlar?


Sepet yüksek bir hızla döner. İşte bu su içine işlemiş kıyafetlerin arındırmak için merkezkaç kuvvetini yaratan kuvvet. Devir sırasında çamaşır makinesi kıyafetlere ciddi bir baskı uygular. Bu yerçekimi kuvvetinden 500 kat daha fazla. Dönme hareketi kıyafetlere ve kıyafetlerin içindeki suyla yalnız tek bir yönden çok güçlü bir basın uygular. Kıyafetler sabit bir doğrultuda hareket edemez. Sepetin yanlarına doğru yığılırlar ve sepetle birlikte dönerler. Bu eylemsizlik sadece kıyafetler için olur. Sepet delikli olduğu için kıyafetlerin içindeki su bu boşluklardan fırlayarak dışarı çıkar. Eylemsizlik ve merkezkaç kuvveti ile birlikte kıyafetlerin emdikleri suyun yaklaşık %75’i %80’ni dışarı atılır.

Bulaşık Makinası Nedir Nasıl Çalışır


Bulaşık Makinası Nedir?

Bulaşık makinesi, evlerde bulaşıkları daha hızlı ve ekonomik olarak yıkamak, yaşam standardını arttırmak için üretilmiş bir makinedir. Patenti 1880 yılında Joel Houghton tarafından alınmıştır. İçinde bulunan döner su fıskiyeleri ile deterjanlıktan aldığı deterjanı bulaşıkların üstüne püskürtmektedir.


Bulaşık Makinası Nasıl Çalışır?

İçinde bulunan döner su fıskiyeleri ile deterjanlıktan aldığı deterjanı bulaşıkların üstüne suyu saatte 145km hızla püskürtülmektedir. Bu hız musluktan akan suyun yaklaşık 50 katı kadardır.Bulaşıkların temizlenmesini sağlayan ana bileşen, deterjanlarında ki kir ve leke çözücü enzimlerdir. Bu enzimlerin çalışması için gerekli olan ısıyı, musluktan aldığı suyu ısıtan makine sağlar. Bu işlem ardından bulaşıkların üzerine temiz su püskürterek durulmasını sağlar. Su önce büyük borudan yavaş yavaş sonra küçük boruya girdiğinde hızlanarak bulaşıklara püskürtülür. Saatte 145km hızla çıkar.Bu aşamadan sonra su genellikle tahliye edilir ve temiz suyla değiştirilir.Bulaşık makinelerinin temel parçalarını sayarak nasıl çalıştığını daha detaylı inceleyelim.Havza, pompa, boru ve püskürtme kolları.Bulaşık makinesini çalıştırdığımızda su bulaşık makinesinin içine girer ve havzayı doldurur. Pompa büyük boru yoluyla akmakta olan suyu gönderir. Su püskürtme kollarına doğru yola çıkar ve püskürtücü saatte 145 km hızla suyu dışarı üfler. Bu işlemi sadece püskürtücü, boru sistemi ve pompa sağlar.Bulaşık makinesinin kalbi pompadır. Pompa havzadan ısınmış suyu alır ve enerji sağlar. Suyu püskürtme kollarından püskürtmek için basınçlı formunda bir enerjidir bu. Ama su püskürtme kollarına ulaşana kadar bu basıncı muhafaza etmek için su yavaş gitmelidir. Bulaşık makinesi suyun akış hızını kontrol edebilir. Suyu büyük borudan akıtarak çok fazla suyu yavaşça taşıyabilir. Bulaşık makinesinin ilk etapta yavaş yavaş akan suya ihtiyacı var. Çünkü ne kadar yavaş akarsa yol boyunca o kadar az enerji harcar. Bulaşık makinesinin hedefi de az enerji harcamaktır.Su fiziken sıkıştırılamadığı için sadece bir seçeneği vardır. Oda hız yapmak. Bunu yapmak için gerekli hızı basınçtan alır. Su borudan akar ve borunun duvarlarına basınç uygular. Su deliklerden dışarı fışkırdığında bu basıncın bi yerlere gitmesi gerekir çünkü enerji asla kaybolmaz. Sadece transfer edilir. Bu bir fizik kanunudur. Basınç enerjisi, hız enerjisine dönüşür.Bir başka fizik kanunu sayesinde püskürtücü (suyu dışarı veren pervane, fıskiye) döner. Eğer dikkat ederseniz  püskürtücüde ki delikler birbirine zıt yöndedir. Uçlarda bulunan ters yönlerde olan delikler sayesinde püskürtücü döner.Bulaşık makinesi basıncı hıza dönüştürerek bulaşıkları yıkar. Bulaşık meselesini halletmek için akışkan dinamiğini kullanır.Bulaşık makinelerin çalışma prensibi budur. Şimdi bulaşık makinelerinin çalışma periyodlarına bakalım.Bulaşık makinelerinin çalışma periyodu; ön yıkama, ana yıkama ve son durulama / kurutma programlarından oluşmaktadır.Ön yıkamada, su makineye pompalanarak püskürtme kolu aracılığıyla bulaşıklara mekanik olarak püskürtülür. Kirli bulaşıkların üzerindeki katı ve büyük parçaların mümkün olduğunca temizlendiği aşamadır.Daha sonra ana yıkama aşamasına geçilir. Adından da anlaşılabileceği gibi bu aşama da bulaşıkların asıl temizlendiği bölümdür. Bu aşamada deterjandan faydalanılır. Deterjan bölmesi açılır ve deterjanın suya karışması sağlanır. Su sıcaklığı seçilen programa göre ısıtılır. Bu aşama bittikten sonra kirli su tahliye edilir.Bu aşamadan sonra son durulama / kurulama aşamasına geçilir. Bu aşamada eğer kullanılmışsa durulama suyuna parlatıcı eklenir. Su yüksek sıcaklıklara ulaşıncaya kadar ısıtılır. Ardından su tahliye edilir ve bulaşıklar geride kalan yüksek sıcak hava aracılığı ile kurur.



Buzdolabı Soğutmuyor

Buzdolabı Neden Soğutmaz?

Buzdolabının soğutmaması, buzdolabında kokulara veya çalıştığında çıkan seslerin çıkmamasına yol açar. Soğutmama probleminin birçok nedeni bulunmaktadır. Elektrik devresinden, buzdolabı kapağından veya buzdolabının içinde yer alan boru sistemlerinde meydana gelen bir arızadan kaynaklanabilir. Buzdolabının soğutmama sorunu teknik servisle çözülebileceği gibi kendiniz de çözebilirsiniz.

Evde Buzdolabı Soğutmama Problemi Nasıl Giderilir?

Buzdolabınızda soğutma problemi yaşıyorsanız, içini tamamen boşaltın. Dolabın fişini çekin ve 4 saat boyunca bekletin. Buzdolabının kapağı açık olsun. 4 saat sonra buzdolabının fişini takıp soğutup soğutmadığını kontrol ediniz. Buzdolabı çalışırken kapak ve kapak lastikleri mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer buzdolabı lastikleri esnediyse dışarıdan hava alır. Bu durum soğutmanın azalmasına ve gıdaların erken bozulmasına yol açabilir. Lastiklerin esnek olup olmadığını dolabı kapatmadan arasına bir kâğıt koyun. Kâğıdı kolaylıkla çekebiliyorsanız, lastiklerinizin değişme zamanı gelmiş demektir. Buzdolabında soğutma problemine üst fanı da oldukça önemlidir. Üst fanı buzdolabını kapattıktan sonra iç kısımda yer alan düğmeye basın. Eğer ses gelmiyorsa fan çalışmıyor demektir, bu durumda teknik servis çağrılmalıdır.

Buzdolabının Soğutmamasına Neden Olan Arızalar?

Buzdolabında soğutma problemine yol açan sorunlardan biri de buzdolabı filtresinin tıkanmasıdır. Kompresör arızalanması, Arka kısımda bulunan evaporatörün üst kısmının kar yapması, rezidansların yanması, zamanlayıcının zamanında çalışıp, durmaması da buzdolabında tamir edilmesi gereken problemlerdir. Bunun dışında gaz borularındaki gaz sızıntısı, diğer borularda tıkanma meydana gelmesi de soğutmayı engellemektedir. Bu tür durumlarda teknik servise haber verilmelidir.

Buzdolabı Bakımı Nasıl Yapılır?

Tüm buzdolapları daha uzun süre kullanılabilmesi için belirli aralıklarla bakıma ihtiyaç duya. Bakımı ve temizliği yapılmayan buzdolapları kısa bir süre sonra problemler yaşatacaktır. Bu nedenle buzdolabı bakımında titiz davranılmalıdır. Eğer buzluk kısmı buz tutuyorsa, buzlar mutlaka temizlenmelidir. Buzdolabında meydana gelen buzlar, kesici aletlerle kazınmamalıdır. Özel plastik buzdolabı buzu kesiciler veya eriterek temizleme tercih edilmelidir. Buzdolabının içine akan sıvılar, buzdolabının arızalanmasına neden olabilir. Bu nedenle iç kısmı mutlaka temiz ve kuru tutulmalıdır.

Buzdolabının İçindeki Buzlar

İncecik bir tabaka buz dahi olsa bu büyük daproblemlere yol açabilir. Oluşan buzlar temizlenmediğinde, buzlar zamanla buzdolabının içinde yer alan termostat alıcısını yakabilir. Termostat alıcısının yanması, buzdolabının ısısının fark edilmemesine sebep olmaktadır. Bu durum soğutma problemine yol açar. Buzdolabının içi ısınsa dahi fark etmezsiniz. Bu nedenle gıdalar buzdolabında çabuk bozulmaya başlar. Bu nedenle buz kısmı düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. İnce bir tabaka dahi olsa derhal temizlemeye özen gösterilmelidir.

Ocak Arızaları


Gaz ateşlenmiyor


Gaz hortumunu kontrol ediniz.Gaz musluğunu kontrol ediniz.Ocağınızda otomatik çakmak fonksiyonu mevcut ise, çakmağın çalışmamasının sebebi, ateşleme bujisinin ocak gözü ile temas etmemesi olabilir. Eğer ocağınızı kısa süre önce temizlediyseniz, ocak gözleri ve kapaklarını düzgün bir şekilde yerleştirememiş olabilirsiniz. Eğer ocağınızı kısa süre önce temizlediyseniz, ocak gözleri hala kurumamıştır. Çakmak düğmesi en az 6-7 saniye boyunca basılı kalmalıdır.

Elektronik çakmak çalışmıyor


Ocak çakmağı, ateşleme bujisi, ocak gözü ile temas etmediği için çalışmıyor olabilir. Eğer ocağınızı kısa bir süre önce temizlediyseniz, bekler hala kurumamış olabilir. Elektrikli çakmak, tüm ocak gözlerinde aynı anda yanmalıdır.

Gaz kokusu geliyor


Gaz borusunun sağlam olup olmadığı konrol edilmelidir.

Ocak kapağı kırıldı


Ocak gözleri hala sıcak iken ocak kapağını kapatmayın! Ocak gözleri hala sıcak iken ocak kapağını kapatmayın! Kapağı kapattıktan sonra üzerine hiçbir şey koymayın. Kapak hala sıcak iken soğuk suyla temizlemeyin.

Çakmak düğmeleri çok sıcak oluyor


Eğer ocak fırının üzerinde yer alıyor ise ya da solo fırınlarda ocağın altında yer alan fırın çalışıyor ise, bu durum normal sayılabilir. Ocağınızda, pişirmesi uzun süre alan yiyecekler mi pişiriyorsunuz? Tava ve tencerelerin büyüklüğünü kontrol edin: fazla büyük kızartma tavaları aşırı ısınmaya yol açabilir.

Emniyet vanasının çalışıp çalışmadığından emin olmak istiyorum


Kullandığınız ocak modelinde emniyet vanası mevcut ise, vananın düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını anlamak için basit bir test uygulayabilirsiniz.

Tencere ve tavalar anormal şekilde kararıyor


Ocağın düzgün bir şekilde yanması için ocak gözlerinin ve göz başlıklarının doğru bir şekilde yerleştirilmesi gereklidir. Gazın içinde yabancı maddeler olabilir.

Buzdolabı Temizliği

Ön Temizlik

Buzdolabı temizliğine başlamadan önce mutlaka buzdolabının fişini çekiniz. Ardından yiyecekleri sırayla çıkarıyoruz. Eğer güneş alan bir yerdeyse mutlaka üstünü bir bezle kapatıyoruz ve kısa süreliğine de olsa soğuğu muhafaza etmeye çalışıyoruz. Bu sırada buzdolabında eğer ilaç varsa onların da son kullanma tarihine bakıyoruz. Son kullanma tarihi geçmiş hiçbir yiyecek ya da ilacı daha fazla orada tutmayınız.Tüm rafların boşaldığından emin olduktan sonra buzdolabının çıkabilen raflarını da çıkarınız.

Çıkabilen Parçaların Yıkanması

Çıkarmış olduğumuz raflar ya da plastik bölmeleri bulaşık makinesine koymadan elde yıkayınız. Bunun için bulaşık süngerimizi ve kullandığımız bulaşık deterjanını tercih ediniz. İyice yıkadığınızdan emin olduğunuzda bol su yardımıyla durulayınız. Buzdolabındaki her bölümün kirlerden arındığından emin olduktan sonra  aynı şekilde bulaşık deterjanı gibi kimyevi maddelerden de uzaklaştığından emin olmamız gerekiyor. Aksi halde beklemediğimiz anlarda yiyecek ya da içeceklerden kimyasal bir tat alabiliriz.

Buzdolabı İçi ve Dondurucunun Temizlenmesi

Raflar kurumaya devam ederken hazırlayacağımız özel bir karışım ile buzdolabının içini ve dondurucu bölmesini temizlemeye hazırlanıyoruz. Dondurucu bölmesini temizlemeden önce mutlaka ürünleri çıkarıyor ve boş bir alan elde ettiğimizden emin oluyoruz. Aynı şekilde dondurucu bölmesindeki tarihi geçmiş ürünlerden kurtuluyoruz. Buzdolabın içini temizlemek için: Küçük boy bir kovanın yarısına kadar su doldurunuz. İçine 4 yemek kaşığı sirke atıyoruz. İyice karıştırdığımız bu karışımı sünger yardımıyla buzdolabının içini temizlemekte kullanıyoruz. Dondurucu bölümünü temizlemek için: Fısfıslı bir şişe içine 1 yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyiniz. Fısfıslı şişeyi iyice çalkalıyınız. Ardından dondurucunun her noktasına sıkarak sünger yardımıyla siliniz. Buzdolabının lastiklerini temizlemek için: Beklenmeyen şekilde buzdolabının lastik bölümünde de kir bulunabilir. Bu kirlerden kurtulmak için karbonat döküp birazcık ıslattığımız diş fırçasıyla boydan boya tüm lastiği ovunuz. Ardından nemli bir bez yardımıyla lastiği siliniz.

Buzdolabının Dışını Temizlemek İçin

Raflarda olduğu gibi buzdolabının dışını da süngerin üzerine döktüğümüz bulaşık deterjanı yardımıyla siliniz. Süngerin nemli olmasına ve yumuşak yüzeyini kullandığımıza emin oluyoruz. Ardından nemli bir bezle ilk katı siliniz. Son olarak kuru bir bezle kurulayınız.

Çıkarılan Yiyeceklerin Yerleştirilmesi

Kuruyan rafları buzdolabının içindeki yerlerine yerleştiriyoruz. Eğer raflarda nem kaldıysa kuru bir bez yardımıyla sularından arındırınız. Ardından her bir ürünü kendi rafına yerleştiriniz. Yani sebzeler sebzelik rafına, süt ürünleri kapalı raflara, ilaçlar kapaklı farklı bir bölmeye. Dondurucuyu da aynı şekilde kullanma ihtimali en yüksek olanları en üste koyacak şekilde düzenleyiniz.

Çamaşır Makinesi Temizliği

Çamaşır Makinesi Temizliğine Başlamadan Önce

Üreticinin temizlik tavsiyeleri için makinenizin kullanma kılavuzundan yararlanabilirsiniz. Çamaşır makinenizi altı ayda bir temizleyiniz. Deterjan gözü temizliğini haftada bir yapınız. Çamaşır makinesi temizleyici ürünlerini her zaman kullanma talimatına uygun kullanın. Çamaşır makinesi temizliği sırasında ağır kimyasal maddeler kullanmayınız.Sağlık açısından zararlı olup makinenizde geri dönüşümü olmayan zararlara sebep olabilir.

Dış Temizlik

Ilık su koyduğunuz bir kabın içerisine az miktarda bulaşık deterjanı damlatın. Makinenizi çizmeyecek bir bez ve hazırladığınız suyla makinenizi silin. Kirler çıktıktan sonra,suyla nemlendirilmiş bir bezle silin. Kuru bez ile kurulayın.

İç Temizlik

Makinenizin iç temizliği hem sizin sağlığınız hem de makinenizin uzun ömürlü olması için önemlidir. Günümüzde kullanılan modern çamaşır makinelerinin servis yıkama programları vardır ve bu programın tek amacı makinenizin iç kısmını temizlemektir.

Deterjan haznesi temizliği

Bu haznede zamanla biriken deterjan ve yumuşatıcı kalıntıları tortulanmaya neden olabilir. Bu kalıntılar küflenmeye bile neden olabilir. Bu sebeple deterjan haznesini belirli aralıklarla temizleyiniz. Deterjan çekmecesi makinenizden rahatlıkla çıkarılabilen bir parçadır. Bazı çamaşır makinelerinde yumuşatıcı gözüne bastırarak, bazılarında ise dip kısmına bastırarak çıkarabilirsiniz. Dilerseniz nasıl çıkarıldığını makinenizin kullanma kılavuzundan da öğrenebilirsiniz. Daha sonra, bu parçayı musluğun altına tutarak bütün kalıntılardan arındırın. Deterjan haznesinde tortular kalmış olabilir. Bu kalıntıları temizlemek için nemli bezle deterjan haznesini silin ve çekmeceyi tekrar yerine takın.

Körük lastiği temizliği

Zaman içerisinde lastik üzerinde deterjan kalıntıları birikir. Sürekli ıslak ve tortulu kalan bu lastik zaman içerisinde küf ve kötü kokulara neden olur. Bu sebeple, makinenizi her kullanım sonrası kuru bir bezle lastiğin üzerindeki kalıntıları ve ıslaklığı siliniz.

Çamaşır makinesi kireci nasıl temizlenir?

Çamaşır makineleri zamanla kireç tutarlar. Bu kireç kalıntıları düzenli olarak temizlenmediği zaman makinenizde teknik arızalara yol açabilir ve bazen bu arızalar makinenizi çöpe atmanıza bile sebep olabilirler. Bu yüzden çamaşır makinenizi düzenli aralıklarla kireçten arındırmalısınız. Dışarıdan satın alabileceğiniz kireç çözücü ürünler, makinenizi temizlemenizde size yardımcı olacaktır. Bu gibi ürünleri kullanırken her zaman kullanma talimatlarını takip etmeniz gerekmektedir. Buna alternatif olarak çamaşır makinesi temizliğinde sirke kireç çözücü olarak kullanılabilir. Makinenizin deterjan gözüne bir su bardağı sirke ekleyin ve en yüksek sıcaklık ayarında boş olarak çalıştırınız. Makinenizin sirkeden arındığından emin olmak için ikinci kez boş olarak yüksek sıcaklıkta çalıştırın. Ayrıca sirke, makinenizdeki kötü kokulardan kurtulmanıza da yardımcı olabilir. Düzenli olarak uygulayacağınız bu temizlik yöntemleri sayesinde oluşabilecek arızaların önüne geçip çamaşır makinenizin ömrünü uzatabilirsiniz.

Çamaşır Makinesi Arızaları


Çamaşır makinesi suyu boşaltmıyor

·        Boşaltma hortumu tıkalı veya kıvrılmış olabilir. Boşaltma hortumunu kontrol edin.Eğer tıkanmışsa temizleyin.
·        Pompa filtresi tıkanmış olabilir. Pompa filtresini temizleyiniz.
·        Pompa motoru bozulmuş olabilir. Yenisi ile değiştiriniz.

     Çamaşır makinesine su dolar dolmaz boşalıyor

·        Su tahliye hortumunun ucu, makineye göre çok alçakta veya yere düşmüş olabilir. Su tahliye hortumu uygun yüksekliğe yerleştirilmelidir.

     Çamaşır makinesi titreşim yapıyor

·        Çamaşır makinesinin ayakları ayarlanmamış olabilir. Ayakları düzenlenmelidir.
·        Çamaşır makinesi sert bir yere dayanmış olabilir. Sert yere temas etmesi engellenmelidir.
·        Çamaşır makinesine kapasitesinin üzerinde çamaşır konulmuş veya çamaşırlar dengesiz yerleştirilmiş olabilir.

     Çamaşır makinesi gürültülü çalışıyor

·        Tambur yatak rulmanları arızalı olabilir. Motor ile kasnak arasındaki kayış çıkarılmalı, tambur el ile döndürülmeli, eğer gürültü yatak rulmanlarından geliyorsa yatak keçe ve rulmanları değiştirilmelidir.
·        Tambur yatak gövdesi gevşemiş olabilir. Tambur yatağı kontrol edilir. Yatak cıvataları gevşemişse iyice sıkılmalıdır.
·        Yıkama motoru rulmanları arızalı olabilir. Motoru, motora kayış takmadan çalıştırın. Ses motor rulmanlarından geliyorsa motor rulmanları değiştirilmelidir.
·        Kazan ile tambur arasına bir cisim kaçmış olabilir. Cisim çıkarılmalıdır.
·        Rezistans yerinden çıkıp, tambura sürtüyor olabilir, ısıtıcı kontrol edilmeli ve yerinden çıkmışsa yerine takılmalıdır.
·        Amortisörler arızalı olabilir. Amortisörleri kontrol edin. Arızalı ise değiştirilmelidir.

     Çamaşır Makine sarsıntılı çalışıyor

·        Makine taşıyıcı ayakların dengesi bozulmuş olabilir, taşıyıcı ayaklar dengeye getirilmelidir.
·        Amortisörler arızalı veya bağlantı cıvataları gevşemiş olabilir. Amortisörler kontrol edilmelidir.
·        Arızalı ise değiştirilmelidir. Bağlantı cıvataları gevşemişse sıkılmalıdır.
·        Makine askı yayları yerinden çıkmış olabilir. Askı yaylarını kontrol edin. Yerinden çıkan varsa yerine takın.

     Çamaşır Makinesi Deterjan çekmecesinde aşırı köpük oluşuyor

·        Yanlış deterjan kullanılmış olabilir. Makinelerde sadece otomatik çamaşır makineleri için kullanılabilecek deterjanlar kullanılmalıdır.

     Çamaşır makinesi deterjan çekmecesinden su kaçırıyor

·        Çamaşır makinesi giriş suyunun basıncı fazla olabilir, şebeke suyu muslukları kısılarak makinenin giriş suyu basıncı düşürülmelidir.
·        Taşıyıcı ayaklar dengede olmayabilir, taşıyıcı ayaklar dengeye getirilmelidir.
·        Deterjan çekmecesi yuvasına iyi oturmuyor veya çekmecede çatlak olabilir. Çekmeceyi yerinden çıkarın. Etrafı ve yuvasını iyice temizleyin. Yerine takın. Çatlak çekmece tamir edilmeli veya değiştirilmelidir.

Çamaşır makinesi deterjanı almıyor

·        Su basıncı düşük olabilir. Suyun basıncı en az 1 bar olmalıdır. Çeşme açılarak suyun basıncı arttırılarak problem çözülebilir.
·        Deterjan çekmecesinin klepesi kapalı olabilir. Deterjan çekmecesi klepesini kontrol edin. Klepe düzeltilerek sorun giderilmelidir.
·        Su giriş vanaları (ventil) arızalı olabilir. Su giriş vanalarını kontrol edin. Arızalı ise yenisi ile değiştirin.

     Çamaşır makinesinin çekmecesinden köpük taşıyor

·        Deterjan fazla konmuş olabilir. Makineye birkaç kez su aldırın ve boşaltın.
·        Makineye el ile yıkama deterjanı konmuş olabilir. Makineye çok kere su aldırılıp boşaltılarak deterjanı makineden temizleyin. Otomatik makineler için üretilen  deterjanlardan kullanılmalıdır.

     Makine altından su kaçırıyor

·        Giriş hortumları ve tahliye hortumları yerinden çıkmış veya patlamış ya da hortum bağlantı kelepçeleri gevşemiş olabilir. Hortumları kontrol edin. Çıkmış hortum varsa yerine takın. Yırtık hortumlar değiştirilmelidir.
·        Kapı körüklü contası delinmiş olabilir. Kapı körüklü conta kontrol edilmelidir. Delinmişse değiştirilmelidir.
·        Kazan zamanla delinmiş olabilir. Kazan delinmişse delik ya tamir edilir ya da kazan değiştirilmelidir.
·        Rezistans yerinden oynamış olabilir. Rezistans kontrol edilmelidir. Yerinden oynamış veya gevşemişe yerine sıkıca takılmalıdır.