24 Ekim 2017 Salı

Fırın Nedir?

Tavanı tonoz biçiminde, önünde bir kapakla kapanabilen tek açıklık bulunan, içinde genellikle odun yanan, her yanda aynı derecede ısı oluşturarak ekmek, pasta ve benzeri yiyecekler pişirmeye yarayan ocak.

FIRIN FONKSİYONLARI

  • Geleneksel Pişirme
  • Fanlı Pişirme (Turbo)
  • Izgara

Fırında Pişirme Yaparken Şunlara Dikkat Edilmelidir

  • Pişirilen yiyeceklerin üzerinin pişmiş olması iç kısımlarının da piştiğini göstermez. Kısa sürede yüksek ısıda pişirilen yiyecekler kurur. Yiyeceklerin iç kısımlarının pişmesi için düşük ısıda daha uzun süre pişirilmesi gerekir. 
  • Kekler ve hamur işleri pişirilirken mutlaka ön ısıtma yapılmalıdır. Kabarma sırasında en az 20 dakika fırın kapağı açılmamalıdır. Hamur işlerinin pişip pişmediğini kontrol etmek için kürdan batırılıp test edilir, kürdan temiz çıkarsa hamur işi pişmiştir. Bu kontrol pişme süresinin 3/4'ü geçtikten sonra yapılmalıdır.
  • Özellikle kırmızı et pişirilirken tuz önceden eklenmez, pişme süresi yarılandıktan sonra tuz ilave edilir. Kırmızı et başlangıçta yüksek ısıda pişirilir, sonuna doğru ısı düşürülür.
  • Beyaz etlerde ise pişirme boyunca ısı düşük tutulur.
  • Etin pişip pişmediğini anlamak için ete bir çatal ile bastırılır. Çatal ete batıyorsa et pişmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder